Steeds meer hypotheekopties voor 55-plussers

Vanwege de strenge financieringsnormen was het voor senioren in de afgelopen jaren erg lastig om een hypotheek af te sluiten. Gelukkig is er inmiddels weer aanzienlijk meer mogelijk dan voorheen.

Oudere man en vrouw in de keuken

Zeker als oudere huizenkopers de aow-leeftijd hebben bereikt, is hun inkomen een stuk lager dan voorheen. En inkomen is één van de bepalende factoren om een hypotheek te kunnen afsluiten. Maar het is natuurlijk vreemd dat je geen nieuwe hypotheek kunt afsluiten als de lasten daarvan lager zijn dan in de huidige situatie.

NHG-voorwaarden

Doordat enkele voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onlangs zijn veranderd, is het voor 55-plussers inmiddels makkelijker geworden om toch een hypotheek af te sluiten. Door op een nieuwe manier te toetsen, hoeven hypotheekverstrekkers zich voor deze groep niet langer aan de ‘oude’ rekenmodellen te houden. Ze mogen voortaan uitgaan van de individuele situatie van de aanvragers en de aanvraag toetsen op de werkelijke lasten. Daarmee neemt de kans op acceptatie van de hypotheekaanvraag voor veel (pre) aow-ers fors toe.

Steeds meer aanbieders

Dat heeft ertoe geleid dat er steeds meer aanbieders komen waar senioren terecht kunnen om een hypotheek af te sluiten. Na SNS, BLG Wonen, RegioBank, Triodos en Obvion bieden inmiddels ook ASr en Nationale Nederlanden een hypotheek aan voor mensen die binnen tien jaar met pensioen gaan of al gepensioneerd zijn.

NHG-grens omhoog

Wat verder kan meehelpen, is dat de grens van de NHG volgend jaar opnieuw flink omhoog gaat. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de kostengrens in 2019 op € 290.000. Nu is dat nog € 265.000. De grens is sinds 2017 gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs in de zomermaanden.

De beste hypotheek voor u

Ondanks dat er steeds meer hypotheekaanbieders zijn waar senioren terecht kunnen, verschillen de voorwaarden van aanbieder tot aanbieder. Denk bijvoorbeeld aan de geldigheidsduur van de offerte of de maximale hoogte van een overbruggingskrediet.

Heeft u verhuisplannen en wilt u weten wat voor u de beste optie is? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zetten de alternatieven graag voor u op een rij.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.